Dømt: Colombianere stjal for 13 millioner kroner i Herning

Dommen over de seks blev afsagt onsdag eftermiddag. Foto: Kim Matthäi Leland

Seks colombianere er blevet dømt for at have stjålet hospitalsudstyr til en værdi af 13 millioner kroner fra Regionshospitalet i Herning. De seks colombianere blev hver især idømt 2½ års fængsel og udvisning af landet for bestandig i den spektakulære sag.

Den 23. februar midt om eftermiddagen blev Regionshospitalet i Herning udsat for et noget specielt indbrud, hvor der blev stjålet hospitalsudstyr til en værdi af ca. 13 millioner kroner. Bag tyveriet stod seks colombianere, tre mænd og tre kvinder, i alderen 30-57 år.

De seks personer havde få timer forinden besøgt Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg, hvor de havde planlagt at stjæle lignende udstyr til en værdi af op imod 17 millioner kroner. Det mislykkedes dog, da de ikke kunne finde udstyret på trods af, at de to dage forinden havde været inde på sygehuset og rekognoscere.

Anholdt samme aften

Allerede samme aften blev fire af personerne anholdt af Sydøstjyllands Politi på et hotel i Kolding og dagen efter fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet. Sydøstjyllands Politi overdrog herefter sagen til politiets specialenhed Særlig Efterforskning Vest (SEV), der efterforsker særlig kompliceret og grænseoverskridende kriminalitet.

På baggrund af efterforskningen fandt SEV frem til yderligere to personer, en nu 40-årig kvinde og en nu 54-årig mand, der på baggrund af en international anholdelsesbeslutning blev hentet hjem fra Spanien henholdsvis den 4. april og den 30. april, hvorefter de blev varetægtsfængslet i Danmark.

Tyvekosterne fra Herning Sygehus blev senere opsporet af SEV i forbindelse med samarbejde med tysk politi, og alle kosterne er nu bragt retur til Regionshospitalet i Herning. Det oplyser Østjyllands Politi i en pressemeddeellse. 

I forbindelse med efterforskningen har SEV haft et tæt samarbejde med flere europæiske lande. I den forbindelse er der pt en vurdering i forhold til udlevering af nogle af de dømte til andre europæiske lande, hvor der er mistanke om lignende tyverier fra hospitaler.