Noget af det mest presserende på den politiske dagsorden lige nu er den grønne omstilling. For at kunne beholde vores natur og nuværende levestandard, er det nødvendigt, at vi som samfund begynder at leve på en måde, der er holdbar for vores miljø. Der er masser af gode initiativer at finde alle steder i samfundet, og derfor er der også masser af håb og konkrete muligheder for, hvordan vi kan gennemføre den grønne omstilling. Her er de to mest lovende måder, vi kan gøre Danmark mere bæredygtigt på.
Vi får et mere bæredygtigt forhold til tøj
Tøjindustrien er en af de industrier i verden, der forurener mest. Sådan behøver det heldigvis ikke at være. Det er muligt at producere tøj og at købe tøj på en måde, der er meget mere skånsom for klimaet end den form, vi har praktiseret de sidste mange år.
Mange tøjfirmaer er begyndt at omstille sig til at være mere klimavenlige, og derfor er det allerede nu muligt som forbruger at handle tøj på en mere klimavenlig måde.
Noget af det vigtigste, man som forbruger af tøj kan gøre for at skåne vores miljø, er at købe tøj, der er fremstillet af bæredygtige tekstiler. For eksempel bruger bambus underbukser langt færre ressourcer end tilsvarende underbukser, der er fremstillet af mere traditionelle tekstiler.
Bambus udmærker sig også ved at være enormt behageligt, holdbart og flot at se på. Derfor er der kun gevinster at hente ved at gå over til dette tekstil frem for uld eller bomuld.
Vores forhold til tøj kan også blive mere bæredygtigt, hvis vi ændrer vores fokus en smule. Hvis vi vælger at investere i tøj af god kvalitet, som vi kan bruge i mange år i fremtiden, frem for at købe billigt tøj, der hurtigt bliver slidt eller helt går i stykker, kommer vi til at forbruge meget mindre tøj. Det er både en gave til miljøet, vores personlige komfort og vores privatøkonomi. Derfor er det i de seneste år blevet mere og mere populært at investere i kvalitetstøj.
Vores diæt forandrer sig
I vores samfund er der lige nu en voksende bevidsthed om, hvor meget forskellige fødevarer forurener. Denne bevidsthed bruger forbrugerne til at købe mad, der forurener mindre.
Fra industriens side bliver der også sat stærkt ind på at udvikle nye måder at producere fødevarer på, der forurener mindre end de traditionelle former. Derfor er der rigtigt meget håb for at skabe en mere bæredygtig produktion af fødevarer.